Wyszukiwarka
zapiekana zupa z kapusty i pora
- 30 g masła
- 1 duża cebula drobno posiekana
- 2 duże pory drobno posiekane
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 300 g białej kapusty drobno posiekanej
- 1 litr wywaru drobiowego
- 8 kromek bagietki
- 250 g startego sera gruyere
- sól i pieprz
- W garnku żeliwnym rozpuścić masło. Na średnim ogniu dusić por, cebulę i czosnek przez 5 minut. Dodać kapustę i dusić jeszcze przez 8 minut od czasu do czasu mieszając.
- Dodać wywar, doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować jeszcze przez 10 minut.
- Drugi garnek żeliwny wyłożyć kromkami bagietki i posypać je częścią sera. Ostrożnie przelać zupę na kromki, posypać pozostałym serem i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC przez godzinę.