logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



zapiekana zupa z kapusty i pora

garnek żeliwny garnki żeliwne zapiekana zupa z kapusty i pora
  • 30 g masła
  • 1 duża cebula drobno posiekana
  • 2 duże pory drobno posiekane
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 300 g białej kapusty drobno posiekanej
  • 1 litr wywaru drobiowego
  • 8 kromek bagietki
  • 250 g startego sera gruyere
  • sól i pieprz
  1. W garnku żeliwnym rozpuścić masło. Na średnim ogniu dusić por, cebulę i czosnek przez 5 minut. Dodać kapustę i dusić jeszcze przez 8 minut od czasu do czasu mieszając.
  2. Dodać wywar, doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować jeszcze przez 10 minut.
  3. Drugi garnek żeliwny wyłożyć kromkami bagietki i posypać je częścią sera. Ostrożnie przelać zupę na kromki, posypać pozostałym serem i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC przez godzinę.